1

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΔΑΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΔΡΟΜΟΥ (DEAMBULATORIES) ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ (ΜΕΡΟΣ Β΄)

By Dr.  arch. Theo Mitropoulos

 Την 8η Ιουνίου και ώρα 12.30 μ.μ. οι δυο Θρησκευτικές κοινότητες (Ελλήνων, Λατίνων) επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ροτόντας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του Β.Α δαπέδου του Περίδρομου στον Ι.Ν. της Αναστάσεως (Deabulatorium).  Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως και αποκάλυψαν νεότερα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία συνοψίζονται όπως παρακάτω:

1. Αποκαλύφθηκε το βόρειο και ανατολικό τμήμα του περίδρομου του καθολικού στον Ι.Ν. της Αναστάσεως, μετά την αφαίρεση των κατεστραμμένων λίθινων πλακών του 12 ου αι. Αμέσως κάτωθεν του δαπέδου έγιναν ορατές οι θεμελιώσεις του αρχαίου σκευοφυλακίου της Βασιλικής του 4ου αι., η θεμελίωση του βορειου κλίτους της Βασιλικής (memoria), καθώς και μέρος της θεμελίωσης του παρεκκλησίου της Φραγγελώσεως (chapel of flagellation) που ανήκει στον 11αι. (Constantine IX Monomachos 1042-1055), καθώς επίσης και η Β.Α. θεμελίωση της λιθοδομής του ιερού του Καθολικού, που ανήκει στον 12 αιώνα.

2. Οι εργασίες επίστρωσης του δαπέδου στην περιοχή του Επτακαμάρου προχωρούν ικανοποιητικά, αφού προηγουμένως ολοκληρώθηκαν οι σχετικές επιχωματώσεις της ανασκαφής  στην περιοχή αυτή.

3. Η ανασκαφή αυτή στον περίδρομο έφερε στο φως και τμήμα λίθινης αποχετευτικής σωλήνωσης, που πιθανότατα ανήκει στην ρωμαϊκή περίοδο και έχει επαναχρησιμοποιηθεί κατά την βυζαντινή επέμβαση του 4ου αι.

4. Οι ανασκαφικές εργασίες, οι οποίες προχωρούν τμηματικά στο δάπεδο του ναού, θα αποκαλύψουν και το υπόλοιπο τμήμα του δαπέδου της Ροτόντας έμπροσθεν του Παναγίου Τάφου εντός των προσεχών ημερών.

α). Χάρτης  ανασκαφών στον Ι.Ν.της Αναστάσεως, περιοχή  Β.Α  περιδρόμου (Deabulatorium).

 

β). Πανοραμική άποψη της ανασκαφής στην περιοχή του Β.Α. Περίδρομου στον Ι. Ναό της Αναστάσεως.